• slide2
  • sl3

Duhovna zvanja i njihov znacaj za nase vrijeme i narod

-Humac.Nedjelja,10.lipanj 2012.-

Braćo i sestre,dragi štovatelji sv.Ante Padovanskog!
Prije više od 2000 godina,u jednoj maloj zemlji Srednjeg Istoka ,pojavio se neobičan ČOVJEK.Rodila ga siromašna Majka u jednoj ledenoj noći,u zapustenoj špilji.Trideset godina je živio nepoznat i nezapažen,a onda je stupio na pozornicu svijeta i doviknuo svim stoljećima,svim ljudima i naraštajima:" Ja sam Put ,Istina i Život"/Iv.14,6/"Ja sam Svijetlo Svijeta"/Iv.8,12/
Odmah na početku stao je na stranu zapuštenih i prezrenih,obespravljenihi siromašnih,potlačenihi bolesnih,odbačenih i prognanih,ucviljenih i ostavljenih..
Govorio je tako da nitko do tada ,niti do sada,vješto,mudro i upečatljivo da su tisuće grnule za Njim željni da ga čuju.Imao je neku magnetnu snagu,privlačio je mase za sobom, jer
su osjetil da On donosi sve ono čega je jadni svijet bio željan:ljubavi i mira,pravde i istine,svijetla i smisla života.Opraštao je najvećim griješnicima i pozivao ljude da ljube jedan drugog.Od svojih prijatelja je tražio da ljube i svoje neprijatelje,da mole i za one koji ih progone.


Nikada se u povijesti ljudskoga roda nije pojavio sličan Njemu,niti će se ikad pojaviti.Svojom vlastitom snagom i moći, dizao je mrtvace iz grobova,stišavao je morske valove,slijepcima otvarao oči,čudesno je hranio tisuće gladnih u pustinji,te prošao ovim našim svijetom čineći dobro.
BIO JE I ON JEST,NAJBOLJI ČOVJEK NA SVIJETU KRIST!BOG JE ON,DOBRI BOG,KOJI LJUBI ČOVJEKA ,BRATA SVOGA...
I kroz cijelu ljudsku povijest taj naš dobro,nadasve pravedni Bog,Bog ljubavi,praštanja i milosrđa,poziva na poseban način posebne ljude,da ga na poseban način slijede:
Mojsije poziva iz gorućeg grma,Abrahama šalje iz rodnog kraja u tuđinu,Samuela poziva u snu,Elizeja dok je orao zemlju,Izaiju dok je molio u hramu,Jeremiju još iz majčine utrobe,Amosa je našao dok je čuvao stado,Petra i Andriju dok su lovili ribu,Ivana i Jakova
dok je Čuvao stado,Petra na ružnom putu u Damask.
Tako se to nastavlja kroz ljudsku povijest sve do naših dana.
Tako je još u trinaestom stoljeću pozvao na poseban način našeg omiljenog sveca Svetog Antu Padovanskog. Sv.Ante je osjetio Božji poziv i već u 15. godini života stupio u red sv.Augustina u jedan samostan blizu rodnog mjesta.Oduševljen mučeništvom prvih mučenika franjevaca koji su kao i misionari u Maroku prolili svoju krv za Krista,zaželi naš svetac na isti način psvjedočiti ljubav za Isusa Krista,za ti stupi u franjevači red u Koimbri.
Sam sv. Franjo dopusti mu da može ići u Afriku propovjedati riječ Božju,ali je njemu Bog odredio drugu ulogu.nakon nekog vremena morao se vratiti jer je bio obolio.Neko vrijeme je proveo
u samostanu u Bologni. Tu je provodio pravi pokornički život u samoći i najvećoj poniznosti.Ipak svoju učenost i svetost nije mogao dugo prikrivati jer je Bog htio da njegovo znanje i svetost donesu korist drugim ljudima.


Kada je Franjo čuo za učenost i poniznost Ante ,posla ha na daljnje
usavršavanje u bogoslovskim naukama.Poslije toga ante je bio imenovan prvim učiteljem bogoslovskim nauka mladim redovnicama koje je on ne samo poučavao u teologiji,nego ih još više oduševljavao svetošću vlastitog života,jer " Riječ je živa kad govori život"-rekao je sv.Ante.
Svojim dosljednim svećeničkim i redovničkim životom odgojio je sv.Ante izvrsne poslanike za vinograd gospodnji.Prva znamenita propovijed sv.Ante bila je uprao na jednoj svečanosti svećeničkog ređenja.kao što je sv.Ante svojim životom ,riječi i primjerom upečatljivo djelovao na svoje gojence koji su se spremali za svećeništvo i redovništvo tako je tom propovjeđu oduševio slušatelje da se nakon toga odmah neki odluče poći stopama sv.Ante.


I pored svih potreba današnjega svijeta posebne potrebe kristove crkve i današnje vrijeme ,evo potrebe za koju danas valja moliti svetog čudotvorca i propovjednika sv.Antu.Činjenica s kojom se moramo svi suočiti i potreba za koju treba moliti jesu svećenička i redovnička zvanja u našem narodu koja su u zabrinjavajućem opadanju u našoj mjesnoj crkvi i šire.
nisam zaboravio onaj valiki nezaboravni dan koji se po svoj prilici na žalost neće ponoviti u naše vrijeme kad je u jednoj župi u Drinovcima jedan dan bilo šest mladih Misa i jedna zlatna.A sada,ako u našim hercegovačkim biskupijama bude šsest mladih Misa za šest godina -bit će dobro.
Zar smao ta činjenica ne poziva na odgovorno razmisljanje.Gdje je tome razlog? Pametnome je potpuno jasno! Nema žrtve za drugoga.živimo u hodonističkom,materijaliziranom vremenu i prostoru.
Starija populacija mladića i djevojaka još uvijek bježi od osnivanja obitelji,od vlastite odgovornosti i obaveze.Mlađi bračni parovi najčešće bježe od obaveze rađanja djece,još uvijek je u modi i na snazi "zwei kindersystem"-dvoje djece je zakon jer 2zašto bi se moja djeca mučila-neka uživaju",a najčešće takva djeca postaju mala božanstva u obitelji,od života traže više nego što život može dati,pa eto razočarenja,eto droge i alkohola,ovisnosti interneta i mobitela itd.Djeca uglavnom u brojnoj obitelji primaju zdraviji i normalniji odgoj,te su manje izloženi takvim opasnostima.
Nedavno sam posjetio jednu modernu obitelj u jednom većem gradu.Obadvoje su završili fakultete,dobro situirani u bogatom stanu,a imaju samo jedno dijete i ne žele više.Na vratima bogatog stana pozravio me kućni ljubimac sa malo laveža.kad sma ušao u stan sjeo sam u udobnu fotelju,a gospođa je sjela nasuprot mene imajući u krilu kućnog ljubimca pa mu se doslovno reče ovako:" Hajde srce pozdravi striku." Životinja je mahnula malo šapom,valjda u znak pozdrava jer je imala kada to naučiti.Naš razgvovor je tekao očito usiljeno jer nisam baš bio raspoložen razgovarati o nekoj vežnijoj temi.Na polsku opet me na vratima pozdravio kućni ljubimac,a dijete nisma ni vidjeo-rekli su da spava. U autu sam razmišljao" Božemoj,ovoj gospođi je kućni ljubimac srce,a ja nekakav striko."-to nisam nedaj Boze.zaključio sam razmišljanje s jednom konstatacijom" Bože ti u ovoj obitelji nemas što tržiti."

dakle sigurno je da svijet u kojem sebičnost nastoji postati vrhovni zakon,užitci tijela jedini ideal,a meterija i novac božanstvo,ne stvara povoljne atmosfere za duhovna zvanja.Još jedan primjer nšeg vremena:"Dolazi mi u župni ured žena koja nema ni trideset godina,kako ona reče,s teskim problemom.Počela je svoju priču:" Moj velečasni,u zadnje vrijeme se stalno svađam s mužem.Imamo jedno dijete stari 3-4 godine,muž želi da rodimo još jedno dijete.Ja to ne mogu prihvatiti! Bogu hvala, zdravi smo oboje ali tko će to.nije lako rađati u i odgajati u današnje vrijeme,ta možemo li ljepše živjeti ovako,s jednim djetetom?!"Nakon kratke stanke prekinuo sam je s možda preteškim ukorom. I rekao joj -Kukavico! i nastavio..kardinal Puljić je dvanaesto dijete u svojih roditelja,blagopokojni kardinal Kuharić trinaesto dijete,a jedan nasš još živuću svećenik u Hercegovini četrnaesto dijete u svojih roditelja.A tebi teško roditi drugo dijete! Eto glavnog razloga nestašice svećeničkih i redovničkih zvanja.
Kad je papa Pio X postao biskup došla mu je majka u prvi posjet.Biskup je digao ruku i pokazao majci svoj biskupski prsten,u znak časti i vlasti biskupstva,a majka je tada digla svoju žuljavu ruku
i pokazala svoj vjenčani prsten i rekla:" Moj sinko,da nije ovoga prstena ne bi bilo ni tebe ni tvoga biskupskog prstena." Što se događa danas sa vjenčanim prstenjima? osim što se nose na pogrešnoj ruci da s ene zna jeli vjenčan ili nije,bacaju se ta prstenja pod noge kratko nakon obavljene zakletve pred Bogom i oltarom.


Blagopokojni kardinal Kuhraić kaže:" ŽIVOT JE DUŽNOST.NE IZVRŠITI SVOJU DUŽNOST ZNAČI PROMAŠITI ŽIVOT I BITI NEČOVJEK."Zar nije činjenica da mnogi danas prolaze ovim životom ne izvšavajući svoju dužnost i promašuju vlastiti život,a nema veće tragedije od ove kao kad čovjek zaključi na kraju svoga života da je promašio život i bio nečovjek.
Poruka današnjeg evanđelja po ovom pitanju je veoma jasna: I dođe majka njegova i braća njegova.Ostanu van,a k njemu pošalju neka ga pozovu.Oko njega sjedilo je mnoštvo.I reknu mu:" Eno,vani majke tvoje i braće tvoje-traže te!"On im odgovori:" tko je majka moja i braća moja?" i okruži pogledom one koji su sjedili oko njega u krugu i kaže:" Evo majke moje,evo braće moje! ko god vrši volju božju taj mi je brat i sestra i majka."
biti kriv za opadanje svećeničkih i redovničkih zvanja znači biti rušitelj kristove Crkve! Odvraćanje onih koji se odluče za Božji poziv je teški grijeh koji za sobom povlači kobne posljedice.Nekolike sestre imale su brata jedinka koji je pošao u sjemenište.kopale su nogama i rukama da ga odvrate od svećeništva.što više tome ih je i otac nagovarao,jer će ostati bez potomka.Na žalost su uspjeli ali su postigli čemu se nisu nadali.napustio je sjemenište,propio se i drogirao i učinio samoubojstvo.Eto tužnog završetka njihove prljave namjere i plana.
iza moje mlade Mise jedna mi je starica rekla da je za svih dvanaest godina mog sjemenišnog i bogoslovskog života svaki dan za me izmolila krunicu da postanem svećenik.


Bio sam joj na sprovodu i u zahvalu za njezine molitve često joj se na grobu pomolim i i svetoj Misi sjetim.A gdje su tek krunice moje majke,komu je krampa i motika od umora ispadala iz ruke ali krunicu nije ispuštala.Kad sam pošao u kasnijim godinama u sjemenište plakala je, a ja sam joj rekao:" Zašto plačes? ovo je plod tvojih izmoljenih krunica!"
Sveti Ivan Boško kaže :" Obitelj koja je dala sina svećenika pred Bogom je važnija nego da je sagradila velebnu katedralu."
Šta će katedrale,zvona i zvonici,ako nema tko u njima Mise služiti.kad su u mojoj bivšoj župi Gabela Polje došli roditelji koji su porijeklom iz ove humačke župe da mi kažu da njihov sin želi poći u sjemenište.Crkva je tada bila u temeljima.Rekao sam im" Ta vijest me više raduje nego da ste mi obećali napraviti zvonik i nabaviti nova zvona!"Sin je postao vrijedan svećenik, a u njihovoj župi ima i zvonik i zvona.
Mladi u današnje vrijeme postavljaju pitanje ima li smisla danas biti svećenik? i u ovom svijetu,razdjeljenom mučenom, u ovom svijetu kojega su razbile tolike ideologije,koje su osim toga postale idoli i poslale milijune ljudi u smrt,u ovom svijetu u kojem se ljudi krvavo suprostavljaju jedni drugima u uništavajućoj mržnji u tom ,eto takvom svijetu isus krist želi preko tebe biti spasitelj,liječnik.osloboditelj.Oprjedijeliti se za krista i poći za njim znači sukobiti se sa zlom, uću u borbu ,suočiti se s patnjom, no snaga ljubavi ne smije klonuti jer,,TKO USTRAJE DO KONCA TAJ ĆE SE SPASITI,,MT.24-13/
Slijediti duhovni poziv,znači biti pripravan na nošenje križa.Sv.Ante je zaželio poput prvih mučenika misionara u Maroku prliti krv za krista,ali je sjemenište ka dje vidio kako monsinjora Don Andriju Majića na jednoj Krizmi u Hercegovini bivša komunistička klika udara jajim i njilim povrćem.Dok ga je tako gledao uprljana ,ponižena i izudarana stvorio je odluku biti svećenik kao i on.Don Andrijin ponos što je to mogao podnijeti za krista oduševio je hrabrog mladića za svećeništvo.Tko polazi u svećenički stalež s namjerom da mu u ovom životu bude bolje razočarat će se,jer samo viši ideali vode u duohovni poziv,jer čovjek postaje sretan JEDINO KAD USREČUJE DRUGOGA!
, ,Tko želi biti moj učenik,neka se odreče sama sebe,neka danomice uzima svoj križ i neka ide za mnom." ,,Mene su progonili i vas će progoniti"-pa prema tome mi se svećenici nemamo čemu drugom nadati.


Pa jesu li li Isusa progonili dok ga na kalvariji nisu izveli,zašto bi Njegova Crkva bila pošteđena sa svojim zaređenim službenicima?
Ne mogu ne spomenuti nedavni žalosni događaj u Banićima.
Naši su se novinari potrudili posvetiti prve stranice svake vrste tiska
sa za njih veličanstvenim naslovom :SVEĆENIK UBOJICA -SVEĆENIK ZLOČINAC i to najvećim masnim slovima.
Tek usput pominju da je jedan mjensi političar u dva sata poslije pola noći,dolazeći iz kafića lupoao na vrata župnog ureda dok ih nije provalio.Susjedi su čuči i zvali policiju.Pitam te novinare da su oni bili u situaciji toga samca svećenika u to gluho doba što bi oni učinili?
Iz dubokoga sna skočio je,koliko je uopće imao vremena za razmišljanje,pojavilo se u njemu ono ljudsko,a zatajilo kršćansko i svećeničko,a i đavao priskočio i dogodilo se to što se dogodilo.Nedaj Boze da opravdavamo zlo i zločin,žao nam je jednog i drugog,ali zar treba zaboraviti da je dotični svećenik bio u domovinskom ratu koji je bio spreman dati svoj život za Boga,za narod i domovinu i tu je zaradio tešku bolest,to je sve trebalo imati na pameti.
Kriv je bio samo zato što je za nekakvo mjesto za grobnice svećenik tražio 16.000 Kuna,a mjesni političar 40.000 Kuna ,višse nego duplo.Tko je i u tom slučaju bio za čovjeka prosudite sami.
Bilo kako bilo,svako zlo nije zlo.Bog nekad piše i krivudavim crtama.
Čini mi se da je dolso vrijeme da damo na znanje svima da se i svećenik ima pravo braniti pa ako nikako drugačije onda ovako.Nismo mi napušteno i zalutalo Živinče da tko ga god na putu nađe može ubiti.Dat ću život ako treba za Boga i domovinu,za čovjeka i pravdu ali za ništa..ne dam.I Isus Krist se javio nakon dobivene zaušnice:,,Ako sam kriv dokaži mi da sam kriv,ako ne zašto me udaraš?"
Moliti ćemo Boga u ovoj sv.Misi da bude milostiv pokojniku,a da svećeniku da snage i razbora da dostojno kajanje u onoj mjeri koliko je kriv,jer bog jedini ima pravo suditi.
,,Nismo se ni jedne godine toliko naslušali neizmjernih napada na svećenike općenito pa i na Katoličku Crkvu u cjelini,kao protekle,,Svećeničke godine." Među ljudima je običaj:kad se o dobru govori,onda se govori u jednini:taj i taj je dobar! A kad se o zlu govori,zlo se generalizira: svi su u kuće,u selu,u prezimenu,u narodu takvi.Predpostavimo,retorički da je između 5000 biskupa bilo 5,a između 400.000katoličkih svećenika bilo je njih 400 koji su sudski upleteni na bilo koji način se ogrješili i Šestu Božju Zapovjed u odnosu na djecu.Sva je Kristova Crkva takva,svi su takvi,pa onda pozivaju na račun i Papu,linijom ,,zapovjedne odgovornosti!
Čudimo se na primjer,kako u Austriji 511 pedofilskih sudskih slučajeva među kojima je umješana i nekolicina nestabilnih svećenika,da se kudikamo više piše o toj desetorici gješnikanego od svih onih pet stotina drugih laika optuženika?Ali kad već svjetski mediji zapadne hemisfere brane tu zlostavljenu djecu,kako ih ne brane na svim razinama,u svim porama života,u svim slojevima opstojnosti u svim njihovim pravima od začeća.
Austriski psihijatar R.Haller kaže da je 99,7% seksualnih zlouporaba u obiteljskom krugu,a 0.3% iz crkvenih krugova,A iz novina se stječe dojam kao d aje obrnuto.I još nešto:Kako zaduženi medijski ,,Čuvari ćudoređa" ne dižu svoja medijska grla protiv općeg nerazmjerna zločina da se godišnje pobije u svijetu-prema UN-ovim statistikama 60 milijuna začete, a ne rođene djece?
Kako im nije žao te nevine djece koja apsolutno nisu kriva osim što su -tek živa?"/Jobovi bolovi i Božji blagoslovi"-Dr.Ratko Perić/
Radi svega ovoga do sada navedenog i spomenutog,radi toliko potrebe današnjeg čovječanstva potrebno je Crkvi i svijetu mladih i odvažnih koji će braniti Kristovu čast i čast njegove Crkve ,koji će se odvažno suprostaviti braniti Kristovu čast i čast njegove Crkve,koji će se odvažno suprostaviti sotonizmu modernog vremena.Bog SPAŠAVA LJUDE PREKO LJUDI,to je njegov plan i njegova volja.
19. listopad


Zar se može zaboraviti doprinos svećenika,redovnika i redovnica kroz cijelu ljudsku povijest do naših dana.Tko je otvarao prve škole,fakultete i univerzitete,bolnice i obdaništa,lječilišta i sirotišta,ako ne Crkva.Tko se prvi počeo brinuti za drogirane,napuštene,za rođenu ali odbačenu djecu,tko danas diže,na žalost često bespomoćno,svoj glas protiv tih 60 milijuna začete ali ne rođene djece.Prisjetimo se zalaganj Crkve u svim minulim ratovima,posebno u Domovinskom.Prisjetimo se pučkih kuhinja po svim našim gradovima i mjestima,karitativnih ustanova u Mostar,Sarajevu,Zagrebu i cijelom svijetu.
Što se danas od svećenika traži i kakav bi on to trebao biti?
Svćemik najprije treba biti prijatelj svima ,svakom čovjeku,savjetnik,liječnik.liječnik duše.(duha),a često puta i tijela,psihijatar i psiholog,branitelj svakog čovjeka posebno mladog,branitelj od zla koje danas vreba,branitelj modernog poroka koji danas vlada među mladima,čuvati mlade od droge,alkohola,neurednog i nemoralnog života od toliko pogubnih sekti koje niču na sve strane,koje obećaju lažnu sretnu budućnost i oslobođenje.Novi pokreti okultizma,sotonizma,Hari-Krišna i sl.Sve to dovodi današnju posebno mladi svijet u ropstvo i smrt.
Đavao danomice izmišlja nove metode kako zavarati današnjeg čovjeka posebni mladog,pa se čini da mu je posebno uspješno pomagalo Internet koji često znade odvuči u gori mrak i suze nego sve ovo nabrojano.
Eto zato je potrebno više odvažnih i hrabrih u današnjem svijetu i Kristovoj Crkvi,koji će se suprostaviti zlu i grijehu,a posebno neprijatelju čovjek Krista i Crkve.
I ove godine će biti preko 2000 osmaša i 2000 maturanata u našoj Hesrcegovini.Koliko vas razmišlja da pođete skupa sa svima onim nabrojenim,poebno za sv.Antom,za Kristom koji Vas rado čeka,a možda i poziva.Razmislite,molite i ako se osjećate da vas poziva odazovite se.I ovih dana Krist Gospodin proći će nasšim selima i gradovima,osnovnim i srednjim školama o zvati zvati će to je sigurno,blago onomu koje se ne ogluši na taj poziv.Ne bojte se ,on traži naustrašive i hrabre.
Navest ću jedan primjer kojega često spominjem:Bio sam student teologije.pred jednom našom crkvom prije sv.Mise jedna je bakica htjela poljubiti ruku mladom svećeniku.On u svojoj nekakvoj poniznosti trzne ruku i baki reče pomalo drsko:,,Ljubi ti svome ćaći!"Baka se udaljila postiđeno .nakon nekog vremena prišao sam toj starici i upitao je:,,Bako,recite mi zašto vi ljubite ruku svećeniku.Baka je kratko odgovorila.,,Moj sinko,ja primam Boga iz njegove ruke!" Neuka baka je izrekla svu teologiju o svećeništvu.Svećenik je most,ispružena ruka između Boga i Čovjeka.To je njegova ulogai zadaća.,dužnost i obaveza donositi Boga onima koji ga traže.jedan nevjernik nakon razgovora s župnikom Arškim rekao je.,,Vidio sam Boga u jednom čovjeku!"O,kamo sreće da u nama svećenicima,redovnicima i redovnicama ljudiprepoznaju samoga Boga,ali i u vama vjernicima,koji kažemo da smo njegovi prijatelji i prijatelji sv.Ante.
19. listopad


Današnje vrijeme ne treba svećenika niti vjernika po ,,sniženim cijenama" rekao je jedan kardinal na Zapadu.Naša kršćanska nedosljednost je često zapreka nevjernicima da povjeruju u Isusa Krista.,,neka ljudi vide vaša dobra djela i slave oca Vašega koji je na naebesima!"
I na kraju:Sveti Ante Padovanski,dopusti mi da ti u ime ovog božjeg naorda koji je ovih dana,ove devetnice,pa i svakodnevno dolazi k tebi,uputimnekoliko molitava i zaziva,za koje ne sumnjam da ćeš ih prenijeti Tvome i našem Prijatelju i Spasitelju Isusu Kristu.Ti si njegov omiljeni i vjerni sluga pa zato vjerujemo da ćemo dobiti uslišanje po tvome moćnom i čudotvornom zagovoru:
Mnogi će te večeras.ovih dana,posebno na tvoj blagdan moliti da im pomogneš naći izgubljene stvari.molim te moli dobroga Boga da se izgubljeni,moderni čovjek našega vremena nađe u Bogu i samom sebi.
Da se izgubljeni i odlutali sinovi i kćeri ponovno vrate kući.
Da se rasuta obitelj ponovno sabere na obiteljskom ognjištu.
Da se posvađani pomire,rastavljeni opet sastanu.
Da se bogataš zapita koliko od svog bogastva daruje Bogu i sirotinji.
Da se kartaš odbaci karte,kockar kocku,pijanac alkohol i da konačno kaže svojoj djeci-od danas ćete ponovno imati oca.
Da narkoman ostavi drogu i vrati se u život koji mu Bog nudi.
Da psovač prestane vrijeđati Boga i svoje svetinje.
Da neodgovorni muževi (pa i žene) prestanu tražiti utjehu izvan vlastitog braka,da prestanu gaziti svetinju koja se zove obitelj.
Da katoličke majke,pa nažalost i neke djevojke prestanu vršiti zločinački čin koji se zove abortus!
Da mladi jednom shvate da je čist predbračni život,uvjet sretnog braka i obitelji.
Da u ljudskom srcu dođe do revolucije,da presten stari i započne novi život!
A da bi se sve ovo pstvarilo,naše vrijeme potrebno je pozvanih poput tebe,sv.moj Ante,koji će poći za Isusom kristom u suočiti e sa zlom i grijehom nešeg modernog vremena,zato moli velikog i vječnog svećenika Isusa Krista koji je i tebe pozvao da pozove hrabre mladiće i djevojke u svećenički ili redovnički stalež.Neka na Humcu bude više novaka i klerika,neka se zauzmu klupe u našim sjemeništima i bogoslovijama,neka opet zaredaju Mlade Mise na našim župama,neka ne umuknu zvona na našim crkvama jer nestaje onih koji će dizati na oltaru ruke u ime Isusa Krista.
Ako to ostvarimo uz pomoć tvoga moćnoga i čudotvornog zagovora,vraga koji u naše vrijeme snažno djeluje nestat će,gube grijeha,također,vratit će se zdravlje duše i tijela današnjega bolesnog čovjeka,a SAMO NAM TO TREAB I NIŠTA VIŠE.
SV.ANTE MOLI DA TAKO BUDE.AMEN!

IspisE-mail