• slide2
  • sl3

OBLJETNICA RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Već 21 godinu bivši zatočenici župa Rotimlja i Stjepan Krst svake godine, na obljetnicu ratne razmjene u Stocu, nakon izlaska iz tromjesečna boravka u bilećkom logoru, 18. kolovoza 1992., na isti dan pribivaju svetoj Misi zahvalnici u rotimskoj župnoj crkvi. Tako je i ove godine slavljena sv. Misa, koju je predvodio biskup Ratko Perić.
Sudjelovalo je desetak svećenika. Bio je i načelnik stolače općine, Stjepan Bošković, nazočila je većina bivših zarobljenika iz spomenutih župa, a neki i iz Dubrava, među kojima su jedni bili razmijenjeni kod Nemetina, 14. kolovoza, a drugi u Stocu 18. kolovoza. Biskup je u homiliji govorio o nedjeljnom odlomku iz Poslanice Hebrejima (12,1-4), u kojoj sveti pisac prikazuje ovaj svijet kao igralište-stadion, odnosno borilište, gdje se atlete ili športaši hrvu za zemaljske ciljeve. A mi smo kršćani sudionici posebne borbe za vječni život. Igrači imaju svoj cilj: nakupiti što više bodova radi svoje slave. A mi vjernici želimo skupiti što više krjeposti i zasluga u moralnom životu. Igrači na stadionu imaju mnoštvo svojih navijača koji ih podržavaju i bodre. Mi smo „okruženi tolikim oblakom svjedoka“ (12,1), koji su se spasili i gledaju nas kako se borimo i pomažu nam svojim zagovorom. Kao što igrači odlažu sa sebe sve što im nije potrebno u borbi, tako i mi trebamo odložiti „svaki teret i grijeh“. Igračima su uzori nekadašnji nagrađivani natjecatelji. Nama je vjernicima uzor i pomoć Isus Krist, Početnik i Dovršitelj naše vjere, koji „podnese križ, prezrevši sramotu“ (12,2). Sveti pisac potiče svoje čitatelje da, u borbi premoreni, ne klonu duhom. Jer, i to je moguće: izgubiti u posljednjoj sekundi, na penale!

U bilećkom logoru bila su od 25. svibnja do 18. kolovoza 1992. iz župe Rotimlja osamnaestorica, a iz župe Stjepan Krst desetorica muškaraca. Navodimo im imena po selima i ujedno naznačujemo križićem one koji su kasnije preminuli.

IspisE-mail